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This is in response to your letter dated November 19, 1996, which was forwarded to my office by                          .    Your letter inquired about the obligations of your employer, a state agency, to provide you with an accessible parking space as a reasonable accommodation under the Americans with Disabilities Act (ADA).


Your letter states that, as a reasonable accommodation, you currently have a reserved, underground parking space close to the elevators.  However, your agency is moving into a new building which has limited underground parking that will be reserved for management personnel.  You state that you have been told that the ADA does not require employers to provide covered or protected parking to employees as a reasonable accommodation, and that you will be assigned a reserved, accessible space in an open parking lot.  You inquire whether the agency should have considered the parking needs of persons with disabilities before leasing the new building, and whether the agency can provide you with less accommodation than you currently receive.


An individual with a disability receiving a reasonable accommodation is not necessarily entitled to receive it forever.  There are several reasons why an employer may stop providing a specific accommodation, or change the type of reasonable accommodation being provided.  For example, a person’s disability may no longer necessitate a reasonable accommodation, or the accommodation might become an undue hardship on the employer.  Thus, the fact that you currently receive a reserved, covered parking space does not mean that your employer automatically violates the ADA if it provides you with a less desirable parking space in the new building.  Furthermore, there is no requirement under Title I of the ADA for employers to lease buildings that enable them to provide the same type of accessible parking currently provided to employees with disabilities.  Of course, an employer could not lease an inaccessible building for the sole purpose of avoiding having to provide a reasonable accommodation.


Accessible, reserved parking may be a form of reasonable accommodation.  See 29 C.F.R. pt. 1630 app. § 1630.2(o) (1996).  Generally, this means that if an employer provides parking spaces to all personnel, then an accessible space must be provided to an employee with a disability, unless it would pose an undue hardship.  See 29 C.F.R. § 1630.2(o)(iii).  The ADA, however, may be open to differing interpretations on the extent of an employer’s obligation to provide covered accessible parking to an employee who is not otherwise entitled to a covered parking space.  For example, it could be argued that if the employer provides covered parking only for management-level personnel, a clerical employee would not necessarily be entitled to a covered accessible space because s/he is not entitled to covered parking generally.


A decision by the Second Circuit Court of Appeals, however, may make it possible to argue that an employer must provide parking (including covered parking) that meets the needs of an individual with a disability, even if parking is not provided to other employees.  The Second Circuit held that provision of a paid parking space may be a form of reasonable accommodation in                                               68 F.3d 1512 (2d Cir. 1995).  (The Second Circuit covers New York.)  The case involved an employee with a disability who requested that her employer pay for a parking space near her office, even though the employer did not provide paid parking for any other employees.  The district court had dismissed Lyon’s complaint, stating that the ADA did not require an employer to provide paid parking.  The Second Circuit disagreed, holding that a paid parking space was a form of reasonable accommodation.  Furthermore, the Court suggested that the fact that other employees did not receive paid parking might be irrelevant to whether an employee with a disability could receive such parking.  The Court, however, did not make a final decision in this case but instead returned it to the district court for a trial to determine whether the Legal Aid Society could show reasons why it would not be required to provide paid parking for 


The Lyons case does not make clear whether you would be entitled to an accessible space in the covered parking lot in your new building, but it does present an argument for providing you with such a space.  Please be aware, however, that the ADA regulations could also be used to argue that the agency is meeting its obligation by providing you with an accessible space in the unprotected parking lot if this is where similarly-situated, non-disabled employees will be parking.  See 29 C.F.R. §1630.2(o)(iii).  The EEOC has not taken a position on the specific issues raised in your letter. 


We hope this information is helpful to you.  This letter is an informal discussion of the issues raised in your letter and is not an official opinion of the EEOC.







Sincerely,







Peggy R. Mastroianni







Associate Legal Counsel 


